Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Data mining: Uvod u rudarenje podataka

13.05.2016. @ 12:00 - 16:00

imef data mining

S obzirom na iskazani interes studenata Sveučilišta u Splitu, Studentski Poduzetnički Inkubator i IMEF Split organiziraju predavanja na temu “Data mining” tj, rudaranje podataka.

Svi zainteresirani mogu nas posjetiti 13.05. na Ekonomskom fakultetu u Splitu u 12h (Svečani amfiteatar).

Što je to “Data mining”?

Rudarenje podataka ili podatkovno rudarenje (eng. Data mining) je sortiranje, organiziranje ili grupiranje velikog broja podataka i izvlačenje relevantnih informacija.

Sam termin mogli bismo objasniti kao proces pronalaženja korisnog znanja ili informacija, odnosno otkrivanje znanja iz velike količine podataka. Rudarenjem se poboljšava proces donošenja odluka na strateško-poslovnoj razini pružajući uvid u «skrivene» podatke business intelligence (BI) metodologijom. Rudarenjem se također otkrivaju odnosi, logičnost, pravilnost te općenito bilo kakve strukture među podacima. Rudarenje podrazumijeva organiziranje baza čišćenjem podataka kako bi se pristupilo znanju i stjecanju istog na temelju postojećih podataka u bazama. Razvoj tehnologije, računala, interneta bitno doprinosi lakšem organiziranju podataka, no da bi oni postali korisni, potrebno je njihovo pretvaranje u informacije i znanje.

Termin rudarenja često se poistovjećuje sa 2 različita procesa: otkrivanje i predviđanje znanja. Proces otkrivanja znanja implicira korisnikovo razumijevanje eksplicitnih informacija za koje je bitno da su u čitljivom obliku. Predviđanje se odnosi na buduće događaje i u nekim pristupima moze biti čitljivo i prozirno dok u drugim neprovidno.

S našim gostima govornicima proći ćemo kroz alate i metode obrade koji se koriste kod rudarenja podataka te primjene u poslovanju i primjere iz prakse.

Ako vas zanima zašto mnogi uspješni poduzetnici smatraju da je rudarenje podataka područje u uzletu koje će u bliskoj budućnosti imati najveću potrebu za radnom snagom, vidimo se u 13.05.! 🙂

Facebook Event

Details

Date:
13.05.2016.
Time:
12:00 - 16:00
Event Tags:
, , , ,
Website:
https://www.facebook.com/events/497480287108533/

Venue

Ekonomski fakultet Split
Cvite Fiskovića 5
Split, 21000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Phone:
021 430 600
Website:
http://www.efst.unist.hr/