Google tips!

Google je jasno najbolja tražilica na Web-.

No, većina ljudi ne zna iskoristiti prednosti zbog kojih je najbolji. Kako se bliži vrijeme pisanja diplomskih radova mislim da je ovo više nego korisno pogotovo ako samo upišete ključnu riječ ili dvije i nadate se najboljem?

To može biti najbrži način za pretraživanje, ali s više od tri milijarde stranica u Google indeksu, još uvijek je problem izbaciti rezultate upravljivog broja.

No, Google je izuzetno snažan alat koji može olakšati i unaprijediti vaše internet istraživanje. Google opcije pretraživanja nadilaze jednostavne riječi, web, pa čak i vlastite programere. Pogledajte neke od Google-ovih manje poznatih opcija.

Koristeći posebne sintakse moguće je reći Googleu na koji način želite ograničiti pretraživanje na određene elemente ili značajke za web-stranice. Google ima prilično kompletan popis sintaksa elemenata na www.google.com/help/operators.html.
Ovdje su neki napredni operatori koji mogu pomoći suziti broj rezultata pretraživanja.

Intitle: na početku upita riječi ili fraze (intitle: “Tri Blind Mice”) ograničava rezultate pretraživanja na samo naslove Web stranica.

Intext: suprotno od intitle:, pretraživanje samo body teksta, ignoriranje naslova, linkovi, i tako dalje. Intext: je savršen kada ono što ste tražili se može pojaviti u URL-ovima. Ako ste u potrazi, na primjer, za pojamom HTML-a, a ne želite dobiti rezultate kao što su:
www.mysite.com/index.html ;
Možete unijeti Intext: html.

Link: omogućuje vidjeti koje stranice su povezivanje na web-stranicu ili na drugu stranicu za koju ste zainteresirani. Na primjer, pokušajte s upisivanjem

link: www.pcmag.com

Pokušajte koristiti site: (koja ograničava rezultate top-level domena) s intitle: za pronalazak određene vrste stranica. Na primjer, dobiti znanstvenu stranica o Mark Twainu – intitle: “Mark Twain” site: edu. Eksperimentirajte s miješanjem različitih elemenata; razvit ćete nekoliko strategija za učinkovitije pronalaženje stvari koje želite. Site: naredba je vrlo korisna kao alternativa osrednjim tražilicama ugrađenim u mnoge web stranice.

Prošireni Googling

Google nudi više usluga koje će vam dati početak u fokusiranju pretraživanja. Google Grupe

Http://groups.google.com

indeksira doslovno milijune poruka rasprava na Usenet.
Možete dobiti kompletan popis Googleovih alata i usluga na:

www.google.com/options/index.html
Vi ste vjerojatno navikli koristiti Google u Vašem pregledniku. Ali jeste li ikada razmišljali pomoću Google-a izvan Vašeg preglednika?

Google Alert
Www.googlealert.com

prati Vaše uvjete za pretraživanje i e-maila vam informacije o novim dodacima na Googleovom web indeksu. (Google Uzbuna nije povezana s Googleom, već koristi Google Web usluge API za obavljanje svojih pretraživanja.) Ako ste više zainteresirani za vijesti nego općeniti web sadržaj, pogledajte beta verziju Google News Alerts.

Www.google.com/newsalerts

Ova usluga (koja je povezana s Googleom) će pratiti do 50 vijesti po e-mail adresi i šalje Vam informacije o vijestima koje odgovaraju vašem upitu. (Savjet: Koristite intitle: i izvor: sintaksa elementi s Google News kako bi ograničlii broj obavijesti koje dobivate.)

Zahvaljujući različitim svojstvima pretraživanja, Google ide dalje od redovite tražilice.

Evo još nekoliko pametnih načina za ugađanje svoga Google pretraživanja.
Pretraži unutar vremenskog intervala

Daterange: (datum početka-završetka). Možete ograničiti svoje pretraživanje na web stranice koje su indeksirane u određenom vremenskom razdoblju. Daterange: pretraživanja kada je Google indeksirana stranica, a ne kada je sama stranica kreirana. Ovaj operator može vam pomoći osigurati da će rezultati imati svjež sadržaj (koristeći nedavne datume), ili možete ga koristiti kako bi se izbjeglo temu sadašnjih novosti i koncentrirati se samo na starije rezultata. Daterange: je zapravo korisniji ako negdje drugdje koristite, jer daterange: zahtijeva julianske datume, a ne standardni gregorijanski datum. Možete naći na webu pretvarače (kao što je http://aa.usno.navy.mil/data/docs/JulianDate.html), ali je lakši način napraviti Google daterange: pretraživanje popunjavanjem obrasca na

www.researchbuzz.com/alatni/goofresh.shtml ili www.faganfinder.com/motori/google.shtml

Ako jedna posebna sintaksa dobra, onda su dvije još bolje, zar ne? Ponekad. Iako neki operatori ne mogu biti miješani sa drugima (ne možete koristiti link: operator sa bilo čime) dok drugi mogu, brzo sužavajući rezultate u manjem broju.)

Koristite Google za brze pretvorbe, za različitu valutu ili mjerne jedinice

[12 meters in yards]
Jedna od koristi Googlea; upišete u okvir za pretraživanje kalkulaciju i dobijete odgovor. To je brže nego poziv kalkulatora na vašem računalu. Koristite tipke +, -, *, / simbole i zagrade za napraviti jednostavnu jednadžbu.

You may also like

Leave a comment