HTML 5

HTML (Hyper Text Markup Language) jezik je osnova svake web stranice, uz pomoć koga se prezentira izgled i sadržaj iste. Omogućava formatiranje stranice, obradu slika, teksta i još mnogo toga.

W3C (World Wide Web Consortium) je zadužen za određivanje standarda, ovo je neophodno iz razloga što ne bi bilo moguće pregledavati bilo koju stranicu u bilo kom pretraživaču. HTML 5 je riječ koja se sve češće spominje u IT svijetu. HTML 5 je prijedlog novih standarda koji nam pružaju nove mogućnosti, kao i da isprave i nadomjeste neke dosadašnje nedostatke. Radi se o novoj verziji HTML-a, koja nam donosi niz novosti  mogućnosti koje do sada nismo mogli koristiti za izradu web site – ova bez dodatnih plugin-ova, kao što je na primjer Flash. HTML 5 možemo više smatrati evolucijom HTML 4.01, nego zamjenom. Uz dodatna poboljšanja, olakšavanja nekih aspekata, definiranjem nedefiniranog, novim mogućnostima, HTML 5 će svakako obilježiti period pred nama. HTML 5 je definitivno standard koji će prilično brzo promijeniti pogled na Internet, doprinijeti lakšem i bržem razvoju ozbiljnih aplikacija, omogućiti apsolutnim početnicima da jednostavno kreiraju sve aktualne komponente na web stranicama, pa čak i one malo zahtjevnije. Kada govorim o HTML 5 standardu, ne govorim samo o HTML-u, već u o nizu tehnologija implementiranih pod navedenim imenom.

    

Do sada nije postojao  standard za preslušavanje audio fileova na web stranicama. Danas se većina audio file – ova preslušava preko plugin-ova (Flash), tako da svaki od pretraživača može imati različite. HTML5 kao jednu od novina sadrži element <audio>, kojim je definiran standard za audio file – ove na web stranicama.

Kao i sa audio elementom, isti je slučaj i sa video elementom, do sada nije postojao standard za postavljanja videa na web stranicama. Do sada su vam bili potrebni razni dodaci (plug- ins), Apple QuickTime, RealPlayer ili Adobe Flash, koji su ugrađeni u pretraživače. Najveći problem je   u usaglašavanju formata. HTML 5 podržava .ogg, .mpeg4 i .webM, dok je ostale formate potrebno konvertirati.

Prema nedavnom istraživanju iz Kendo UI, prodavatelju alata za mobilne aplikacije, čak 94% programera ili koriste HTML5 ili ga planiraju početi koristiti već ove godine. To ostavlja samo 6% programera koji nemaju planove za razvoj u HTML5 u 2013. godini. Istraživanje je provedeno na uzorku od 4034 programera. HTML5 omogućuje programerima da na temelju postojećeg znanja iz web tehnologija poput HTML-a, JavaScripta i stvaraju mobilne aplikacije putem frameworka kao što je Adobe PhoneGap. Mnogima je navedeno bolje od učenja Objective-C za stvaranje nativnih iPhone i iPad aplikacija, ili učenja Jave kako bi stvarali Android aplikacije. Vjerojatno je još važnije da, koristeći cross-platform tehnologije poput PhoneGapa, HTML5 omogućuje programerima da svoje aplikacije napišu jednom, a zatim ih postave na sve veće i važne mobilne platforme, pa i desktop uređaje. HTML5 je posebno koristan za medijske aplikacije i “pristupne” aplikacije, koje omogućuju pristup postojećim računima putem mobilnog uređaja, poput banaka. Povećanje učestalosti shell” aplikacija još više će progurati HTML5. “Shell” aplikacije imaju nativnu ljusku, koja aplikacijama omogućuje pojavu u App trgovinama (App Store, Google Play…), ali njihova cijela funkcionalnost izvedena je korištenjem HTML5. Ove hibridne aplikacije uzimaju najbolje iz oba okruženja, a njihova sve češća pojava ukazuje na to da će u budućnosti sve više resursa biti trošeno na HTML5.

PRIMJERI HTML5 STRANICA :

http://www.coolappse.com/

http://waterlife.nfb.ca/#/

http://www.nike.com/jumpman23/aj2012/

You may also like

Leave a comment