Kako kupovati na internetu

U ovom malom vodiču objasnit ću vam kako započeti s kupnjom preko interneta. Prije svega, za kupovinu na internetu dobro je imati PayPal korisnički račun koji funkcionira kao vaš virtualni novčanik.

PayPal servis

Da bi uopće mogli napraviti PayPal korisnički račun morate imati podržanu kreditnu ili debitnu karticu. Nakon toga možete započeti s procesom registracije i korištenja PayPal servisa i online kupnje. U prvom koraku birate zemlju i jezik te vrstu računa kojeg želite registrirati. Ukoliko želite samo kupovati na internetu dovoljan vam je Personal račun, za kupnju i prodaju izaberite Premier, a za tvrtke je predviđen Business račun. U sljedećem koraku upisujete podatke o sebi i kreditnoj kartici. Nakon toga morate potvrditi svoju e-mail adresu i karticu te možete započeti s kupnjom. S debitnom karticom možete potrošiti samo onaj iznos koji imate na računu, dok kreditne kartice omogućavaju kredit do određene granice.

eBay

eBay je najpopularnije odredište za kupnju na internetu. Na eBayu je moguće i kupovati i prodavati proizvode, no zbog ograničenja PayPal sustava za naše prostore, prodaja kod nas još nije zaživjela. Samo korištenje je vrlo jednostavno. Da bi mogli koristiti eBay preporuča se registracija (iako nije nužna). Upišete tražene podatke o sebi i korisničkom računu kojeg želite kreirati. U sljedećem koraku potrebno je potvrditi e-mail adresu. Na vašu e-mail adresu stići će e-mail sa kodom i linkom na kojeg je potrebno kliknuti kako bi se uspješno registrirali. Od vas se traži da upišete svoju e-mail adresu i priloženi sigurnosni kod te kliknete Register. Nakon što ste se registrirali možete započeti s pretraživanjem proizvoda.

Kupnju obavljate na način da izaberete željeni proizvod i kliknete na Buy it Now, zatim potvrdite svoju kupnju i sljedeći korak koji morate obaviti je plaćanje. U opcijama izaberite plaćanje putem PayPal sustava i kliknite Continue. Za prvu kupnju potrebno je potvrditi adresu za dostavu artikla i na kraju platiti proizvod. Neki prodavači ne dostavljaju u Hrvatsku pa možete biti upozoreni na to. Također, pripazite na troškove dostave. Ako pak kupujete proizvode nižeg cjenovnog ranga, najbolje je izabrati artikle koji imaju besplatnu dostavu (Free Shipping). Osim toga, važno je pripaziti od koga kupujete proizvod. Svaki prodavač ima svoj feedback koji se temelji na povratnim reakcijama i ocjenama kupaca koji su surađivali s dotičnim prodavačem. Obratite pažnju da vaš prodavač ima pozitivan feedback. Još jedan problem javlja se prilikom kupnje proizvoda s garancijom. Treba provjeriti da li garancija tog proizvoda vrijedi na našim prostorima, i što se događa u slučaju da morate iskoristiti garanciju. Kod naručivanja skupljih proizvoda pripazite na carinska ograničenja. Od 1. siječnja 2010. godine roba nekomercijalne naravi u putničkom prometu do vrijednosti 1000 KN podliježe oslobođenju od plaćanja carine i PDVa.

Osim kupnje kao registrirani korisnik na eBayu možete kupovati kao gost. Za svaku takvu kupnju morate upisivati svoje osobne podatke i podatke o plaćanju. Zbog toga je najbolja opcija registrirati se na eBayu.

Online trgovine u Hrvatskoj

Kako PayPal za sada ne podržava isplate “trgovcima” unutar Hrvatske, na većini naših webshopova postoje neki drugi načini plaćanja. Zbog toga je kod nas još uvijek najpopularniji oblik plaćanja pouzećem gdje se naručivanje i prodaja robe događaju na internetu, dok se sam proces plaćanja događa prilikom isporuke kupcu. Osim toga, neke trgovine vam omogućavaju plaćanje karticama (neki drugi oblik autorizacije kreditnih kartica na internetu) te putem uplatnica.

Najpopularnije web trgovine u Hrvatskoj

  • Neckermann – web trgovina s velikim izborom od odjeće i obuće do bijele tehnike i namještaja.
  • MojShop – Hrvatska verzija popularnog eBaya.
  • Limes Plus – Kataloška prodaja uredskog pribora.
  • Žena.hr – Osim svih “ženskih” stvari ovdje možete pronaći knjige, časopise, računala i slično.
  • Hoću to – Web shop sa artiklima koje nećete pronaći na drugim mjestima. Ovdje možete pronaći zanimljive poklone i mnoge druge sitnice.
  • T-Com Shopping – tportalova verzija internet trgovine sa zanimljivom ponudom. Ovdje možete pronaći mnogo artikala po raznim cijenama. Također, moguće je ponuditi svoje proizvode ili samo kupovati.

You may also like

Leave a comment