Pogled unatrag: naslovnice tehno-časopisa 1967 – 2000

Vjerojatno ste već čuli za IEEE, najveće svjetsko udruženje profesionalaca u tehnologiji. IEEE mjesečno izdaje časopis pod nazivom IEEE Spectrum namijenjen inovatorima, poslovnim ljudima i onima koje zanima znanost. Istražuje buduće trendove i tehnologije i utjecaj tih trendova na društvo i poslovanje.

Časopis dijelom možete čitati online na http://spectrum.ieee.org ili ga primati u offline verziji na kućnu adresu ukoliko postanete član IEEE društva (imaju i “student” članarine, povirite na http://ieee.org).

Uglavnom, čemu ovoliki uvod, osim da malo predstavi IEEE i Spectrum? Povod je jedan zanimljivi kraći članak u skladu s današnjim trendom “retromanije”. Iz arhiva su izvučene najzanimljivije (ili najčudnije) naslovnice ovog časopisa. Njih 25 možete pogledati klikom na link, a evo nekoliko favorita autorice članka:

Cyber kriminal je predstavljao veliki problem i prije gotovo 30 godina. Naslovnica iz 1984. upućuje na priču o hakeru koji je srušio mrežu, lopovima koji su uspostavili čitavi lažni sustav za trgovanje i insideru koji je okrao banku. Ništa nepoznato ili zanimljivo kao ostale, ali sviđa mi se slika…
Naslovnica iz 2000. upućuje na priču o “nosivim” računalima, za koje su autori tvrdili da će uskoro biti dostupni širokom tržištu i vrlo traženi.
Think again 🙂
Na slici je prototip IBM-ovog “nosivog” računala.

Kućni sustav za ugađanje svjetla ovisno o raspoloženju, laseri, ogledala… sve ovo na naslovnici još 1985. Ovo je samo jedan od primjera tehnologija za izgradnju high-tech kuća, dok su u članku bili predstavljeni i roboti za dostavu novina, kreveti koji reagiraju na glasovne naredbe, kade s telefonskim uređajima…
Davne 1967. na naslovnici su marke auto proizvođača koji nude električne automobile. Da, električni automobili! Priča je ovo o “revitalizaciji električnog duha” i tehnologijama koje bi električne automobile učinile izvedivim “danas” (odnosno 1967). Čini se da su autori bili previše optimistični.

Svakako pogledajte i ostale naslovnice sa simulacijama, 3D renderingom, tržištu mobilnih uređaja… svega ima! Ovako kad pogledamo čini se da i ne napredujemo tako brzo? Ili je ovaj časopis puno ispred svog vremena? 😉

Anonymous

You may also like

Leave a comment