Poslovna analitika i vizualizacija podataka kroz Tableau

Capture2

Nakon uspješno odrađenih radionica Excela i pojašnjena njezinih analitičkih i vizualizacijskih mogućnosti kroz PowerPivot i Power View, vrijeme je da poslovnu analitiku i vizualizaciju stavimo u kontekst pravog analitičkog alata. Zašto bi svaki ekonomist ili poduzetnik trebao voljeti poslovnu analitiku i vizualizaciju podataka ? Upravo zbog razloga što danas dobra informacija može zlata vrijediti, ali doslovno. Svjesni smo promjena u IT-u i količine podataka koje generiraju različiti izvori podataka kao što su poslovni informacijski sustavi, mobilne aplikacije, društvene mreže i danas se ukupna količina podataka kreće oko 3.8 zetabajta i ta će se količina podataka povećavati eksponencijalno. Iz svih tih podataka trebamo izdvojiti znanje koje koristimo pri donošenju nekih konkretnih podataka. Što je cilj predavanja ? Približiti poslovnu analitiku i vizualizaciju podatak „običnom“ čovjeku koji nije IT-ovac, studentu, poduzetnicima kojima je ovo odlična prilika da saznaju kako mogu iskoristiti podatke na najbolji mogući način. U svrhu analize prikazivanja podataka koristiti ćemo Tableau, komad softvera koji je odmah osvojio srca svih analitičara, upravo zbog njegove jednostavnosti. Koje industrijske grane koriste Tableau kao analitički softver ? Banke, telekomunikacijske kompanije, edukacijske institucije, državne institucije (ne naše), zdravstvo, high tech firme, osiguravajuće kuće, proizvođačke tvrtke, farmaceutske kompanije i mnogo drugih industrijskih grana. Koji odjeli u kompanijama koriste Tableau kao svoj alat za poslovnu inteligenciju ? Marketing, razvoj softvera, prodaja, ljudski resursi. Ovi pokazatelji pokazuju širinu Tableau-a kao profesionalnog alata za analitiku i vizualizaciju podataka.

tableau3

Tableau 8.0 dolazi u dva okusa:

  • Tableau Desktop – klasična PC verzija koja daje korisniku mogućnost brze analitike i vizualizacije podataka.
  • Tableau Server– serverska verzija koja omogućuje pristup podacima putem desktop verzije, ali i putem vaših omiljenih tableta kako bi imali informacije na dlanu.

Zbog tehničke neizvedivosti, Tableau Server Vam nećemo moći pokazati, međutim desktop verziju ćemo Vam kroz nekoliko zabavnih primjera prikazati na brz i jednostavan način.

Predavanja će se održati 26.04. (petak) od 16:00 do 18:00 sati u dvorani D10 (kraj svečanog amfiteatra).

 

 

You may also like

One comment

Leave a comment