Predavanje – Znanost o podacima

data-science-historyŽivimo u dobu kad podaci postaju sastavni dio svakog poslovanja. Bilo da je riječ o podacima iz strukturiranih ili nestrukturanih izvora, poslovanja nastoje iz velikih količina podataka naći korisnu informaciju koja može pozitivno utjecati na daljni razvoj poslovanja. U zadnje dvije godine smo svjedoci pojave velike količine podataka (big data) te podatkovnih znanstvenika (data scientista) kojima je glavni opis posla postavljanje pravih poslovnih pitanja te davanje odgovora na pitanja putem podataka.

Prema izvještaju konzultantske kuće McKinsey na svjetskom tržištu će do 2018. godine nedostajati 1800000 ljudi s dubokim analitičkim vještinama. Međutim, još ne postoji formalni način obrazovanja za ovakav tip posla, stoga vam IMEF Split omogućuje kroz zanimljivo predavanje da se upoznate što su zapravo podatkovni znanstvenici, što su veliki podaci te koje su vještine i znanja potrebni kako bi bili traženi na svjetskom tržištu. Na intuitivan način ćemo vas upoznati sa sljedećim tematikama koje su usko vezane za ovo područje:

·         Što su podaci i koji su izvori podataka?

·         Što su veliki podaci (Big Data) i kako manipulirati s njima?

·         Što su podatkovni znanstvenici (data scientists)?

·         Što je prediktivna analitika, rudarenje podataka i strojno učenje?

·         Kako odrediti da li je tekst pozitivan ili negativan?

·         Kako vizualizirati podatke?

·         Open source ili komercijalni alati?

·         Kako se podaci inkorporiraju u akademskom području?

·         Kako veliki igrači koriste podatke u svakodnevnom poslovanju (Amazon, Google, LinkedIn)?

Naši predavači su Živko Krstić i Hrvoje Gabelica, osnivači studentske Udruge IMEF Split, sada pripravnici u zagrebačkoj tvrtki Poslovna inteligencija d.o.o. koja je vodeći implementator sustava za Big Data analitiku, te pružatelj usluga strateškog ICT konzaltinga u regiji.

Bez obzira na to da li studirate računarstvo, matematiku, ekonomiju, pravo, novinarstvo ili neko drugo područje ovo je odličan uvod u znanost o podacima.

Predavanje je 09.05.2014. od 10:00-12:00 h na Ekonomskom fakultetu u Splitu – u referentnom centru za tržište kapitala.

Vidimo se 🙂

You may also like

Leave a comment