Što je to rudarenje podataka (eng. Data mining)

Svaka poslovna organizacija tijekom svoga poslovanja prikuplja velike količine podataka koje u sebi kriju veliki potencijal. Rudarenje podataka bi mogli definirati sortiranje, organiziranje ili grupiranje velikog broja podataka i izvlačenje relevantnih informacija. Možda još jednostavnije, otkrivanje znanja iz velike količine podataka. Danas kada se velik naglasak stavlja na važnost informacije, njenu pravovremenost i aktualnost od krucijalne važnosti je prepoznati korisnu informaciju  u pravo vrijeme i izdvojiti je iz velike količine podataka.

Rudarenje podataka u poslovnim organizacijama je fokusirano na što efikasniju realizaciju poslovnih ciljeva iskorištavanjem postojećih organizacijskih podataka otkrivanjem veza ili trendova između podataka.

Termin rudarenja često se poistovjećuje s dva različita procesa: otkrivanje i predviđanje znanja. Proces otkrivanja znanja implicira korisnikovo razumijevanje eksplicitnih informacija za koje je bitno da su u čitljivom obliku. Predviđanje se odnosi na buduće događaje i u nekim pristupima može biti čitljivo i prozirno dok u drugim neprovidno.

data_mining

Rudarenje podataka svoju najveću primjenu u poduzećima pronalazi u marketingu, IT sektoru, bankarstvu i osiguranju itd. ali u pravilu rudarenje se može koristiti u svim područjima gdje postoje velike količine podataka kako bi na osnovu istih utvrdili zakonitosti i obrasce među njima. Rudarenje podataka možemo primijeniti kod analize kupaca, primjerice, identificiranje profitabilnih kupaca, identificiranje kupaca i proizvoda kod poboljšanja unakrsne prodaje ili otkrivanje načina povećanja lojalnosti kupaca. Također zanimljivu primjenu rudarenja podataka možemo pronaći u identificiranju rizika, prijevara i sumnjivih aktivnosti (primjerice u bankarstvu) ili u vidu poboljšanja poslovnog procesa rudarenje podataka nam može pomoći otkriti čimbenike koje su doveli do neuspjeha proizvoda.

Ukoliko se želite pobliže upoznati sa pojmom rudarenja podataka, saznati za alate i metode obrade na primjerima iz prakse posjetite predavanja “Data mining: Uvod u rudarenje podataka” koja će se održati 13.05 na Ekonomskom fakultetu u Splitu u 12 h (Svečani amfiteatar). Za više informacije o događaju kliknite ovdje.

 

IZVORI:
http://nastava.fpmoz.ba/nastava/diplomski/fpmoz_diplomski_informatika_nevistic.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Data_mining
http://hrcak.srce.hr/file/41477
https://loomen.carnet.hr/pluginfile.php/60068/mod_resource/content/0/pogl7_datamining.pdf

You may also like

Leave a comment