VIRTUALNA STVARNOST

Pretvoriti svoju maštu u stvarnost oduvijek je bio san jednog čovjeka. Nestvarni i zamišljeni svijet bio je odvojen od prave stvarnosti te se u početku činilo potpuno nemoguće ga ostvariti i pretvoriti u zbiljsku realnost. Imaginarni svijet danas je ipak prisutan i postoji već oko četrdesetak godina. Nova tehnologija predstavlja 3D HTML, tj. trodimenzionalnu okolinu koja je generirana kompjuterski. Radi se zapravo o načinu komuniciranja s računalom koji je postao izuzetno koristan alat za razvoj ljudske kreativnosti. Virtualizacija predstavlja čistu fantastiku, nešto sasvim drugo od stvarnog svijeta te omogućuje čovjeku da postane netko drugi, da iskusi drugu stvarnost i „uroni“ u drugi svijet.

KAKO JE SVE POČELO ?

Kinematograf Morton Heilig došao je na ideju izgraditi konzolu „Sensorama“, uređaj od dva malena TV-a koji su stvarali 3D sliku. Nakon toga došlo je do daljnjeg razvoja te je izgrađen „Head Mounted 3D Display“ kod kojeg se pokretom glave kontrolira pogled u virtualni svijet. Korak naprijed ostvarila je i NASA istraživanjem novih oblika interakcije čovjeka i računala. Daleki počeci sežu još u vrijeme kad je vojska planirala uređaje za potrebe rata, te se virtualna iluzija od tada razvila sve do zabave i umjetnosti.

SECOND LIFE

Second Life je najpoznatiji online virtualni svijet koji je razvijen od strane Linden Lab-a. Započeo je kao virtualna igrica koja omogućuje međusobnu interakciju s drugima. Radi se o životu ljudi u imaginarnoj sredini koji mogu raditi sve kao i u stvarnom svijetu. Mogu graditi, kupiti, prodati robu koja postoji u igri, izlaziti vani, putovati… Moguće je ostvariti sve svoje fantazije osim ubojstva i krađe – „Your world, your imagination“. Igra se može igrati besplatno, ali postoje i premium opcije koje se plaćaju. Second Life temelji se na jeziku sličnom C-u, LSL( Linden Scripting Language), u kojem korisnici stvaraju sadržaj a omogućuje i komunikaciju objekata s Internetom korištenjem HTTP, XML-RPC i raznih email protokola. Danas igra broji oko 740.000 članova, a njihov broj svakim danom sve više raste.

Second Life     Slika1. Second Life

.

BUDUĆNOST IGARA

Najnovija tehnologija koja će stvoriti pravu revoluciju virtualne stvarnosti u igricama predstavlja Oculus Rift. Budućnost o kojoj svi pričaju omogućit će jedno novo iskustvo osjećaja kao da se zaista nalazimo u igri. Riječ je o trenutno najboljem Virtual Reality Simulatoru (VRS) koji izgleda poput naočala i omogućuje head-tracking (pomicanje glave koji se realizira u igri). Smatra se da  Oculus Rift neće samo unijeti promjene u svijet igrica već i u film, dizajn i arhitekturu. U početku će podržavati Windows, Mac, linux i iOS platforme, a kasnije i  XBOX360 i PS3. Suvremena tehnologija ide i dalje te najnovija ideja predstavlja spoj Oculus Rifta i trake za trčanje, Virtuix Omni.  Funkcija Oculus Rifta sastoji se u praćenju pokreta glave koje snima Kinect, dok Virtuix Omni sve to pretvara u in-game naredbe. Traka za trčanje osim trčanja pruža i mogućnost skakanja i hodanja.

Oculus Rift                         Slika 2. Bliža budućnost

 

HOĆE LI VIRTUALNI SVIJET JEDNOG DANA POSTATI JEDINI SVIJET?

Nacrtati vlastiti svijet svojim bojama i po svojoj mjeri ideja je koja postoji još od postanka svijeta i čovjeka. Dokaz za to je činjenica o postepenom razvoju tehnologije koja predstavlja početak ostvarenja nečeg imaginarnog. Put se kretao od jednostavnih uređaja koji su olakšavali svakodnevne poslove do današnjih suvremenih načina zabave. Tehnologija poput mobitela i računala postala su toliko važna da se danas život bez njih ne može ni zamisliti. Njihova pojava predstavljala je uvod u stvaranje još jednog svijeta – svijeta vlastite mašte. Fantastika je pomalo počela suzbijati pravu realnost i možemo se slobodno pitati što je danas uopće stvarnost a što nije. Razlika se pomalo stopila u jedan jedini svijet i nemogućnost spoznavanja istine od nečeg lažnog. No, je li uopće ikada  postojala razlika ili je to granica koja je još jedan plod ljudske mašte? Virtualni svijet možda nije nimalo manje stvaran od onog kojeg zovemo realnošću. U pozadini cijele ove priče prožima se priroda same svijesti i pitanje je li sam čovjek ikada bio stvaran ili je sve ovo samo iluzija koje nikada nismo bili svjesni.

You may also like

Leave a comment